I dok su korisnici iPhonea svoje najdraže podcaste već neko vrijeme mogli slušati u Appleovoj Podcast aplikaciji, svi koji u džepu nose Android telefon su morali birati između third-party aplikacija i slušanja podcasta u Google Play Musicu. No, sada će na izboru imati još jednu aplikaciju - Google Podcasts.

Kao što je bilo i za očekivati, Google Podcasts nudi jednostavan pristup ogromnoj bazi podcasta - tačnije, bazi sa njih više od dva miliona - kao i podšku za sinhronizovanje preslušanih podcasta na različitim uređajima i Googleovim servisima, uključujući Google Assistant i Home pametne zvučnike.

Pored toga, Google je najavio kako će aplikacija u nadolazećim mjesecima postati bogatija i za nekoliko opcija baziranih na umjetnoj inteligenciji. Dotične će korisnicima npr. nuditi mogućnost da i prije slušanja podcasta pročitaju šta ih čeka u nadolazećoj epizodi u automatski generisanom transkriptu, ali i da im recimo ponude brzi pristup dodatnim materijalima vezanim za sadržaj epizode koju su upravo preslušali.

Google Podcasts je za sada dostupan isključivo na Androidu, ali su iz kompanije potvrdili kako aplikaciju planiraju ponuditi i vlasnicima iOS uređaja u doglednoj budućnosti.

1/1