Sredina je juna, što u developerskim krugovima može značiti samo jedno - vrijeme je za novo izdanje Appleove World Wide Developers konferencije, sa kojeg su nam i ove godine stigle brojne vijesti o softverskoj strani Appleovog carstva.

Apple je tako predstavio iOS 12, a pohvalili su se i sa velikim procentom zadovoljnih korisnika, kao i sa brojkom od 50% korisnika koji redovno prelaze na nove verzije iOS-a u prvoj sedmici nakon njihovog lansiranja.

Od konkretnih noviteta koje donosi iOS 12, tu su - između ostalog - novi file format za rad sa augmented reality projektima, na čijem razvoju je sa Appleom sarađivala i filmska kompanija Pixar, kao i nekoliko novih opcija u aplikaciji Photos.

Pored toga, iOS 12 će nuditi i nešto pametniju Siri, koja bi u kombinaciji sa novom Shortcuts aplikacijom sada trebala biti još korisnija.

Na kraju, vrijedi istaći i MeMoji, novu Animoji opciju koja će korisnicima omogućiti da kreiraju animirani emoji baziran na njima samima.

1/1

Sa druge strane, nova verzija macOS-a, punog naziva macOS Mojave, donosi podršku za Dark Mode u Appleovim aplikacijama, Desktop Stacks opciju za grupisanje različitih tipova fajlova u posebne kolekcije, kao i novi način pregleda fajlova u Finderu, nazvan Gallery.

Od ostalih noviteta vrijednih spomena, tu su još i nova Screenshots opcija nalik na onu sa iPhonea, kao i podrška za brzo i jednostavno snimanje video fajlova i GIF-ova.

I za sami kraj priče o novom macOS-u, ostaje nam privatnost korisnika, za koju iz Applea obećavaju da će je čuvati bolje nego prije - i to kako prilikom surfanja webom, tako i prilikom korištenja različitih aplikacija na samom računaru.