Nakon Twittera, Facebooka i WhatsAppa, na red su došle i fotografije.

Dupli standardi su zanimljiva stvar - i dok  vrhovni iranski dužnosnici mogu koristiti Internet usluge, građani Irana nisu tako velike sreće. A da stvar bude gora po obične Irance, nakon ukidanja pristupa Twitteru, Facebooku i WhatsAppu, iranska Internet armija koja svakodnevno cenzuriše protok podataka sa Mreže Svih Mreža je sada namjestila svoje ciljnike i na Instagram.

1/1

Naredba je došla od strane iranskog suda, koji je naložio iranskom ministarstvu komunikacija da onemogući pristup Instagramu, usljed činjenice da predstavlja "prijetnju po republiku", baš kao što je to do sada bio slučaj i sa Youtube-om, Facebook-om, itd. Ironično, s obzirom da umjereni predsjednik Hassan Rouhani, ali i sam Ayatollah Khamenei imaju svoje Instagram profile.

Naravno, sve ove situacije su rezultat rada Vrhovnog vijeća za cyber-prostor (Supreme Council of Cyberspace), iranskog organa koji je uspostavljen 2012. godine sa ciljem da spriječi "zlo koje Iranu prijeti iz cyberspacea", a kako bi se time borilo protiv "kulturne invazije" koja cilja na destabilizaciju Irana.