I dok obični smrtnici planiraju ljetovanja i godišnje odmore, IT kompanije održavaju konferenciju za konferencijom, pa je tako nakon Microsoft Builda, sva pažnja javnosti bila usmjerena ka ovogodišnjem izdanju Googleove I/O konferencije.

Najviše prašine je ovaj put podigao Google Assistant, koji će uskoro moći obavljati određene telefonske pozive umjesto samih korisnika. Google je ovu funkciju demonstrirao tako što je Assistantu dao zadatak da za jednog korisnika rezerviše termin kod frizera, a za drugog stol u restoranu, što je ovaj obavio bez puno problema i uz pomalo jezivo imitiranje ljudi ubacivanjem povremenih “hmm” i “aha” zvukova tokom konverzacije.

Osim toga, Google je predstavio i redizjanirani Google Maps, koji će sada nuditi posebne augmented reality funkcije prilikom korištenja navigacije, ali i određene funkcije za koje su korisnici do sada morali da se oslone na servise poput Yelpa.

Google je također predstavio i Smart Compose opciju za Gmail, koja će korisnicima pomagati prilikom pisanja emailova tako što će im predlagati riječi i kompletne segmente rečenica.

Naravno, na konferenciji je bilo riječi i o novoj verziji Androida, kodnog imena Android P, čije glavne odlike su poboljšana potrošnja baterije, kao i novi sistem navigacije sa redizajniranom Home tipkom, koji bi trebao olakšati multitasking, usput nudeći mogućnost brzog pristupa nedavno otvorenim aplikacijama.

1/1