Iako smo očekivali da ćemo u 2018. ući opušteni i odmorni, lošim vijestima nije trebalo dugo da nam pokvare dan. Naime, grupa istraživača je početkom januara objavila kako su nedavno otkrili dva sigurnosna propusta koja ugrožavaju sve moderne procesore na tržištu.

Korištenjem navedenih propusta - nazvanih Meltdown i Spectre - zlonamjerni softver može pristupiti memoriji u koju su pohranjeni podaci iz drugih programa - uključujući, između ostalog, šifre spašene u password manageru, emailove, fotografije i poruke iz instant messaging programa.

I jedan i drugi propust pogađaju ne samo desktop procesore, već i procesore na mobilnim uređajima, a nisu sigurni ni cloud servisi, na kojima bi hackeri mogli iskoristiti upravo Meltdown i Spectre kako bi ukrali podatke od drugih korisnika.

I dok Meltdown pogađa isključivo Intelove procesore, Spectre može biti zloupotrijebljen kako na Intelovim, tako i na AMD-ovim i ARM-ovim procesorima.

Sa druge strane, korisnici Intelovih čipova mogu barem malo odahnuti, obzirom da su u razvoju softverske nadogradnje za Windows, OS X i Linux, koje će zakrpiti Meltdown - ali bi istovremeno mogli uzrokovati i pad performansi procesora, koji će iznositi od 5, pa do čak 30 i više procenata.

Najkraće rečeno, 2018. definitivno nije počela na najbolji način - a dok čekamo softverske zakrpe koje bi mogle usporiti dobar dio procesora na tržištu, ostaje nam samo nada da hackeri neće pronaći način da iskoriste Meltdown i Spectre kako bi se dočepali naših podataka prije nego proizvođači hardvera dizajniraju i u prodaju puste potpuno nove procesore.

1/1