„Net neutrality“, ili neutralnost Interneta podrazumijeva da se kompletan saobraćaj na Internetu svuda tretira podjednako. Ipak, Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) ukinula je pravila neutralnosti interneta, koja su uvedena za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame.

Ukidanjem neutralnosti interneta, internet provajderi sada imaju slobodu da isključe sajtove sa svoje mreže, zabrane im ili ograniče pristup, smanje protok saobraćaja, traže novac od korisnika da im pristupi ili jednostavno da im ne odobre pristup uopšte. Sve što internet provajder mora od danas da uradi jeste da zvanično objavi da će uvesti bilo šta od spomenutog.

Mnogi, kao na primjer Google, Facebook, Twitter, Netflix i druge kompnaije koje su se zalagale za opstanak internet neutralnosti, zabrinuti su da će nova pravila omogućiti internet diskriminaciju, favorizovanje sadržaja svake od internet kompanija, kao i druge tipove mogućih spletki sa pristupom i sadržaju na internetu.

Osim Amerike, ovo bi moglo značajno uticati na internet globalno. Promjene neće nastupiti tako brzo, a da li će donijeti veliki zaokret u mogućoj podjeli interneta, vidjet ćemo.

1/1