Popularni proizvođač električnih automobila, kompanija Tesla, nedavno je najavila svoj prvi električni kamion, nazvan Tesla Semi, kao i Tesla Roadster druge generacije.

Prema riječima Elona Muska, Tesla Semi je kamion dizajniran “poput metka” i nakon punjenja ima domet od čak 800 kilometara, a tu je i prilično impresivno ubrzanje od 0 do 100 kilometara na sat, koje Semi postiže u svega 5 sekundi kada je prazan, dok će mu za isto ubrzanje sa teretom težine 36 tona trebati 20 sekundi.

1/1

Naravno, tu su i Enhanced Autopilot funkcije, koje će kamiondžijama olakšati vožnju, poput recimo automatskog kočenja u hitnim slučajevima i održavanja vozila unutar jedne trake na autoputu, a iz Tesle se hvale i sa brzim punjenjem, koje omogućava domet od 640 kilometara nakon 30 minuta punjenja.

Sa druge strane, novi Tesla Roadster nakon punjenja ima domet od 1.000 kilometara i sposoban je ubrzati od 0 do 100 kilometara na sat u 1,9 sekundi, a sa svojom maksimalnom brzinom od preko 400 kilometara na sat bi trebao biti “najbrži proizvodni automobil ikada napravljen”.

Novi Tesla Roadster bi se na tržištu trebao naći 2020. - i to po cijeni od nemalih 200.000 američkih dolara.