Ako ste mislili da je nedavno otkriveni propust u Bluetooth standardu najveći sigurnosni propust sa kojim ćemo se susresti u doglednoj budućnosti - razmislite ponovo.

Naime, prije nekoliko dana su otkriveni tzv. “Krack Attacks” propusti u WPA2 WiFi protokolu, koji hakerima omogućavaju da presretnu i ukradu korisničke podatke poput njihovih lozinki, fotografija i brojeva kreditnih kartica.

1/1

Prema tvrdnjama stručnjaka, obzirom da je u pitanju propust u WiFi standardu, a ne u pojedinačnim uređajima, Krack Attacks ugrožavaju više-manje sve routere, računare i druge mobilne uređaje koji koriste WiFi, iako su na napade najosjetljiviji Linux i Android operativni sistemi.

Stručnjaci također ističu kako su propisno konfigurisani HTTPS sajtovi u puno manjoj opasnosti u odnosu na sajtove koji ne koriste HTTPS zaštitu, te kako napadači moraju biti fizički blizu vaše mreže kako bi je hakirali.

U svakom slučaju, preporučuje se da što prije instalirate najnovije nadogradnje za sve uređaje koje koristite, a vrijedi istaći kako je Microsoft već zakrpio navedeni propust u Windowsima 8 i novijim verzijama svog operativnog sistema.