Jer može bolje i sigurnije čak i od BlackBerry Messengera.

Jedan od razloga zašto korisnici još uvijek vole BlackBerry je njegov Messenger, koji je izuzetno siguran i pouzdan chat servis. Ipak, čak i oni najsigurniji imaju svoje mane, a u slučaju BBM-a, ako neko uspije da razbije kôd koji se koristi za enkripciju, može vidjeti apsolutno sve što ste ikada napisali. Usljed toga, Blackberrry je najavio da uskoro lansira novu uslugu imena Protected, a koja onemogućava špijuniranje i dekripciju razgovora u BBMu.

Način kako su to zamislili developeri iz Blackberrya je sljedeći: svaka poruka će od sada imati svoju posebnu šifru za dekodiranje, pa čak i ako naletite na nekog od najsposobnijih hakera (ili servere NSA), oni će moći da dešifruju tek komadić po komadić poruke, što je jako zamorno, kompleksno i relativno neisplativo u odnosu na ono što možete saznati.

Svakako treba naglasiti da će Protected usluga biti dostupna samo korporativnim BlackBerry modelima koji kompanije nude svojim zaposlenicima, dok se komercijalna verzija za sve obične, neposlovne BlackBerry smrtnike očekuje nekad na jesen, kada bude dostupan i novi Blackberry OS imena Balance. Vlasnici Android i iOS uređaja će pak morati sačekati početak zime, kada se Protected očekuje i na dva najveća mobilna OS-a.

1/1