Nakon što smo mjesecima bili bombardovani glasinama i procurjelim informacijama, Apple je 12. septembra konačno predstavio novi iPhone. Zapravo, da budemo precizniji, predstavili su tri potpuno nova modela iPhonea - iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X (čita se iPhone ten, odnosno iPhone deset).

iPhone 8 i njegov veliki brat, iPhone 8 Plus, na prvi pogled djeluju identično svojim prethodnicima, iako će detaljnija inspekcija otkriti da za razliku od njihovog aluminijskog kućišta, iPhone 8 donosi kućište sa aluminijskim okvirom i sa prednjom i stražnjom stranom izrađenom od stakla, za koje Apple tvrdi da je izdržljivije od stakla sa svih drugih telefona.

Glavna razlika između regularnog iPhonea 8 i njegove Plus varijante je, naravno, ekran - Osmicu tako krasi 4,7-inčni ekran rezolucije 750 x 1334 piksela, dok 8 Plus donosi Full HD ekran dijagonale 5,5 inča.
Ostatak specifikacija uključuje Appleov novi A11 Bionic čipset sa šest CPU jezgri, od kojih su dvije 25% brže od brzih, a preostale četiri čak 70% brže od sporih jezgri iz starog A10 Fusion čipseta.

Pored toga, Apple je iPhone 8 opremio i sa glasnijim stereo zvučnicima, novim 12-megapikselnim kamerama sa podrškom za snimanje u 4K rezoluciji u 60 frameova u sekundi, odnosno u 1080p rezoluciji u 240 frameova u sekundi, a tu su i certifikat o vodootpornosti, te podrška za 3D Touch i Qi bežično punjenje.

Osmice u prodaju stižu krajem septembra i biće dostupne u dvije varijante - sa 64, odnosno 256 GB interne memorije - s tim da će vas najjeftiniji iPhone 8 koštati 700, a najjeftiniji iPhone 8 Plus 800 američkih dolara.

1/1

Sa druge strane, iPhone X krasi potpuno novi dizajn bez klasične Home tipke - naime, cijela prednja strana telefona je rezervisana za AMOLED ekran dijagonale 5,8 inča i rezolucije 1125 x 2436 piksela.

Pored toga, ekran Desetke donosi i podršku za HDR10, Dolby Vision i 3D Touch, dok je TouchID funkciju sa Home tipke ovdje preuzela FaceID funkcija prednje kamere, koja vlasnicima iPhonea X omogućava da ga otključaju tako što će jednostavno pogledati u njega.

Iz Applea tvrde kako FaceID skenira 30.000 tački na vašem licu, te ističu kako je u pitanju znatno sigurniji sistem u odnosu na TouchID, koji je navodno nemoguće prevariti čak i sa 3D maskama.

Sa aspekta hardvera, iPhone X je više-manje identičan iPhoneu 8 - tu su A11 čipset sa šest CPU jezgri, 12-megapikselna kamera sa podrškom za snimanje 4K videa u 60 frameova u sekundi, odnosno 1080p videa u 240 frameova u sekundi, kao i podrška za Qi bežično, ali i brzo punjenje uz korištenje odgovarajućih adaptera.

iPhone X će se na tržištu naći početkom novembra i koštaće masivnih 1000 američkih dolara, dok će se cijene na evropskom tržištu kretati od 1150 eura pa naviše, ovisno od države u kojoj ga planirate kupiti.