Nakon što je GoPro zapao u finansijske probleme i malo stagnira, mnogi proizvođači uključujući i Sony pokušavaju iskoristiti priliku i uzeti još koji dio tržišnog udjela. Tako je Sony lansirao RX0, malu tvrdokornu akcionu kameru, veoma zanimljivih specifikacija.

Prije svega bazirana je oko 1-inčnog Exmor RS CMOS senzora, istog onog koji se nalazi u njihovim RX10 i RX100 fotoaparatima. Njegova rezolucija iznosi 15.3 megapiksela, a cijelu sliku kreira zajedno sa širokougaonim 24mm (f/4.0) Zeiss Tessar T objektivom i BIONZ X procesorom.

RX0 je vodootporna do dubine od 10 metara bez kućišta (sa kućištem do 100 metara), izdržati će pad sa visine od 2 metra i pritisak od 200 kilograma.

Što se tiče snimanja, kamera može snimati RAW i JPG fotke brzinom od 16 slika u sekundi, dok video može snimati u slow-motionu od 960fps i 240fps pri 1080p rezoluciji. Tu je i mogućnost priključivanja eksternog snimača ili monitora putem HDMI priključka i snimanja nekompresovanog 4K videa, kao i mogućnost povezivanja i sinhronizovanja do pet kamera preko jednog smartphonea konektovnih preko Wi-Fi-a.

Kamera je po cijeni od 700 dolara već dostupna za prednarudžbe, a isporuka kreće u idućem mjesecu.

1/1