Dvije kompanije među najvećim tehnološkim imenima današnjice, Microsoft i Amazon, odlučile su se za početak novog i drugačijeg odnosa, tako što su odličile i omogućile svojim digitalnim asistentima da razgovaraju jedan s drugim.

Kompanije su objavile da se Amazonov Alexa i Microsoftova Cortana udružuju, te da će integracija između ova dva servisa omogućavati pristup Cortaninim mogućnostima preko Alexe i obratno. Tako će korisnici biti u mogućnosti da na primjer obave kupovinu namirnica preko Amazona koristeći Coratnu ili da koriste Microsoft Office integraciju uz pomoć Alexe. Potrebno je da se kaže “Alexa, pokreni Cortanu” ili “Cortana, pokreni Alexu”, što možda nije baš najjednostavnije rješenje, ali funkcioniše. Očekuje se da će oba asistenta integraciju dobiti kasnije ove godine.

Ovakva inovativna saradnja ima i šire poslovne vidike. Obzirom da Alexine mogućnosti kompatibilne sa velikim brojem pametnih uređaja i aplikacija, Cortana dobija značajne nove integracije, dok s druge strane Alexa postaje dio velikog broja domaćinstava jer svaki Windows 10 računar dolazi sa Cortanom.

Na kraju, najveći dobitnici su korisnici, a odgovor se sigurno očekuje od Google-a i Applea.

1/1