Kao i prethodnih tridesetak godina, Apple je i ovo ljeto dočekao održavši WWDC konferenciju, na kojoj su nas upoznali sa novim verzijama svojih operativnih sistema i tehnologijama namijenjenim developerima.

Konferenciju je otvorio šef Applea, Tim Cook, koji se pohvalio sa cifrom od preko 16 miliona programera koji rade sa njihovim platformama, kao i sa podatkom da je najmlađi od tih developera star svega 5, a najstariji čak 82 godine.

Nakon uvodne priče, iz Applea su objavili kako će Apple TV uskoro postati bogatiji za Amazon Prime Video, a predstavili su i četvrtu verziju watchOS-a, te nove aplikacije za Apple Watch pametni sat, koji je i dalje najpopularniji i najprodavaniji pametni sat na tržištu.

Idući na redu je bio macOS, čija nova verzija nosi naziv High Sierra i donosi brojna poboljšanja - uključujući još brži Safari web browser, osvježene Mail i Photos aplikacije, kao i novi 64-bitni APFS file sistem. Pored toga, High Sierra koristi i novi H.265 video standard, prilagođen 4K HDR videu, kao i novi Metal 2 grafički API, a korisnicima će postati dostupna ove jeseni.

1/1

Apple je zatim predstavio novi iMac Pro, kao i nove iMac desktop računare, koje odlikuju Intelovi Kaby Lake procesori, podrška za H.265 video standard, Thunderbolt 3 portovi, 50% brži SSD diskovi kapaciteta do 2TB, te 4K ekran dijagonale 21,5, odnosno 5K ekran dijagonale 27 inča.

Osim toga, Apple je predstavio i novu seriju MacBook prenosnika, kao i nove iPad Pro tablete sa 10,5 i 12,9-inčnim Retina ekranima, koji će se u prodaji naći u idućih nekoliko dana.

Naravno, Apple nije zaboravio ni svoj mobilni operativni sistem, čija nova verzija - iOS 11 - stiže na jesen i donosi gomilu noviteta. Korisnici iPada će tako dobiti file manager aplikaciju Files, dok svi ostali korisnici iOS-a mogu očekivati poboljšane iMessages, Maps i Camera aplikacije, redizajnirani App Store, kao i novu verziju Siri digitalnog asistenta, koja između ostalog koristi mašinsko učenje kako bi se još više prilagodila korisniku i koja riječi može izgovarati različitom intonacijom.

Na samom kraju konferencije, Apple je predstavio i HomePod, pametni zvučnik koji će konkurisati Amazon Echou i Google Homeu, a koji će biti sposoban prilagoditi reprodukciju zvuka obliku sobe u kojoj se nalazi, kako bi korisnik mogao propisno uživati u muzici koju sluša - bilo da je istu odabrao sam, bilo da se za njegovu playlistu pobrinula Siri.

Uz to, HomePod će nuditi i druge funkcije, poput kreiranja podsjetnika ili recimo čitanja vijesti i vremenske prognoze, a na odabranim tržištima će se naći u decembru ove godine, po cijeni od 350 američkih dolara.