Kompanija Tring iz Gračanice, razvila je i proizvela najmanji SOM (System On Module) baziran na ARM A7 DualCore procesoru. Riječ je o zahtjevnom projektu na kojem je grupa inženjera radila gotovo godinu dana.

"S ponosom možemo reći da smo završili testiranje prvog BIH računara. Radi se o složenom SOM modulu koji je zahtjevao projektiranje HDI (High Density Interface) sistema, projektovanje koji se koristi u razvoju mobilnih uređaja, tableta i računara a zatim i proizvodnju prototipova sa BGA komponentama. Svi testovi su uspješno završeni i krećemo u serijsku proizvodnju." rekao je direktor prodaje Nihad Hadžihasanović.

Craidd SOM je najmanji SOM na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, sa predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom. Cilj im je bio da se SOM zbog svojih dimenzija i ostalih karakteristika, može integrisati u mnoštv drugih uređaja, npr. Andriod TV Box, Game Console, industrijski panel računari. SOM podržava Android i Linux operativne sisteme. Dimenzije od 30x65 mm Craidd-u omogućavaju integraciju u uređaje sa ograničenim prostornim kapacitetima, a visoka efikasnost mu daje prednost kada je jedan od zahtjeva ušteda energije.

Prvi proizvodi bazirani na ovom modulu su: hibridni termalni printer FP2 (printer + PC sa Andriod OS) i Craidd – Android/Linux SOM.

Ono što je također važno istaći je da će kompletna proizvodnja ovih uređaja, zajedno sa SOM, biti u Gračanici.

"Investirali smo u novi proizvodni pogon koji će omogućiti da proizvodimo ove i druge elektronske uređaje u BIH što otvara veliku priliku i ostalim firmama da svoje ideje realiziraju koristeći naše proizvodne resurse i kapacitete."

1/1