Google je i ovog maja u San Franciscu održao svoju I/O konferenciju, na kojoj su predstavili razne novitete na kojima su radili u proteklom periodu, a koji će uskoro postati dostupni krajnjim korisnicima.

U fokusu konferencije se našla umjetna inteligencija, koju Google planira inkorporirati u razne aplikacije iz svoje ponude.

Google Assistant i Google Photos će tako uskoro postati bogatiji za Google Lens, umjetnu inteligenciju koja može prepoznavati različite objekte i situacije koje vidi kamera na vašem telefonu. Koristeći Lens, tako ćete npr. moći jednostavno doći do podataka o cvijetu koji snimate kamerom, ili nekom od restorana koje vidite sa druge strane ulice.

Pored toga, Google je lansirao i iOS verziju Google Assistanta, a objavili su kako Assistant dobija podršku za unos komandi tekstualnim putem, dok će Google Photos dobiti opciju za jednostavno dijeljenje fotografija sa prijateljima i članovima porodice koje prepozna na njima.

Naravno, Google nije zaboravio ni Android, čija će nova verzija, kodnog imena “Android O”, donijeti novitete u vidu poboljšane selekcije teksta, alternativnog načina prikaza notifikacija direktno pored ikonica aplikacija, kao i optimizacije koje će ubrzati pokretanje i rad različitih aplikacija.

Na kraju, vrijedi istaći još i najavu novog Daydream standalone VR headseta, koji na tržište stiže već ove godine i radi bez potrebe da ga povezujete sa računarom ili telefonom, a koji Google razvija u saradnji sa Lenovom i HTC-om.

1/1