AMD je prije nekoliko dana odlučio stati u kraj glasinama, potvrdivši kako će ovog ljeta na tržište izbaciti svoj prvi 16-jezgreni procesor namijenjen high-end desktop računarima.

AMD-ov novi procesor nosi naziv Threadripper i izrađen je u 14-nanometarskom procesu, a baziran je na Zen arhitekturi. Nažalost, detaljnije specifikacije za sada nisu poznate, baš kao ni cijena, tako da ćemo za više podataka morati pričekati nova zvanična saopštenja iz AMD-a.

1/1

No, Threadripper nije jedini novitet koji nam ovog ljeta stiže iz AMD-a, obzirom da su iz crvenog tabora predstavili i svoju prvu grafičku karticu baziranu na Vega arhitekturi - Radeon Vega Frontier Edition - namijenjenu naučnicima i inžinjerima, tako da će igrači na prve Vega kartice morati čekati još nekoliko mjeseci.

Na kraju, iz AMD-a su objavili i to kako će u drugoj polovini godine lansirati i nove četverojezgrene Ryzen mobilne procesore sa integrisanom Vega grafikom, koji bi trebali nuditi do 50% bolje CPU i do 40% bolje GPU performanse u odnosu na svoje prethodnike.