Najnoviji ransomware napad, koji enkriptuje podatke na računaru i potom od korisnika traži novac kako bi ih otključao, je krajem sedmice pogodio preko 45.000 uređaja u 99 zemalja svijeta.

Među metama se najviše ističu engleske bolnice, njemačke željeznice i španske telekomunikacijske kompanije, a napadom su, između ostalih, pogođeni još i Rusija, Ukrajina, Kina i Indija.

Po svemu sudeći, iza napada stoji hakerska grupa Shadow Brokers, koja je prošle godine navodno ukrala izvjesno “cyber oružje” od američke vlade, da bi potom na njemu bazirali malware koji su u martu ove godine lansirali na web, a koji iskorištava tzv. WannaCry sigurnosni propust u Windowsima.

Iz sigurnosnih kompanija tvrde kako napad nije ciljao velike institucije, već da je namijenjen svakome do koga dođe - što se poklapa sa informacijom kako od pogođenih meta traži cifru od svega 300 američkih dolara u Bitcoin valuti.

Na kraju, vrijedi istaći i to kako je Microsoft još prije nekoliko mjeseci objavio sigurnosnu nadogradnju za novije verzije Windowsa koja ispravlja sporni propust, tako da su na ovaj napad osjetljivi sami oni računari na koje dotična nije instalirana, odnosno starije verzije Windowsa poput Windows XP-a.

1/1