Kompanija Samsung predstavila je Samsung DeX, uređaj dizajniran za poboljšanje produktivnosti profesionalaca u pokretu, ujedno umanjujući potrebu nošenja više kompjuterskih uređaja. Kompatibilan sa Galaxy S8 uređajem, Samsung DeX pruža iskustvo korištenja desktopa, zasnovano na Android operativnom sistemu, koje omogućava korisnicima jednostavan pristup aplikacijama, uređivanje dokumenata, pretraživanje web-a, gledanje video zapisa, odgovaranje na poruke i još mnogo toga, a sve to direktno sa telefona na većem ekranu uz tastaturu i miša.  

Njegov potpuno redizajnirani Android korisnički interfejs je optimiziran za upotrebu sa tastaturom i mišem te uključuje mnogobrojne, po veličini podesive, prozore, kontekstualne menije i desktop verziju Web browser-a. Ključna saradnja sa kompanijama Microsoft i Adobe omogućavaju kompatibilnost Samsung Dex-a sa Microsoft Office i Adobe mobilnim aplikacijama, uključujući Adobe Acrobat Reader mobile i Lightroom mobile. Za korisnike koji zahtijevaju pristup aplikacijama u Windows operativnom sistemu, Samsung DeX također omogućava  daljinski i siguran pristup virtuelnim desktopima kroz partnerska rješenja, uključujući Citrix, VMware i Amazon Web Services.

Kako bi počeli raditi, korisnici jednostavno ubace svoj Samsung pametni telefon u DeX dock, koja povezuje telefon sa HDMI kompatibilnim monitorom, i putem Bluetooth-a USB ili RF-a sa tastaturom i mišem.

Dok je spojen s DeX-om, telefon je zaštićen Samsung Knox siguronosnom platformom. Za dodatnu sigurnost, korisnički mobilni podaci neće biti preneseni sa uređaja na desktop.

DeX posjeduje dva USB 2.0 porta, Ethernet, USB tip-C priključak za struju i ventilator za hlađenje. Dodatno, DeX integriše i Adaptive Fast Charging (AFC) tehnologiju za brzo punjenje Samsung telefona dok je spojen. DeX stanica će biti dostupna širom svijeta zajedno sa Galaxy S8 pametnim telefonom, a njegova cijena iznosi 150 američkih dolara.

1/1