Vi nama sankcije, mi vama svemirske sankcije.

I taman kada pomislimo da barem u svemiru nema problema, desi se povratak u doba Hladnog rata. Naime, nakon što su se Krim i pobunjenici pripojili Rusiji, međunarodna zajednica, na čelu sa SAD-om se žestoko obrušila na Rusiju, te su im uveli i određene sankcije. Međutim, Rusi nisu ostali dužni, te su Amerikance hladno "odsjekli" od jednog od njima najvitalnijioh i najpotrebnijih programa - sonog vezanog za svemir.

1/1

Tako je Amerikancima zabranjeno korištenje letjelica tipa Soyuz, koje su trenutno jedini način za dolazak astronauta i opreme na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Usljed toga, stanica koja se trenutno već dodatno oprema kako bi se njen rok korištenja mogao produžiti za čitave četiri godine (do 2024. godine) sada je ostala bez američke podrške, što bi značajno moglo usporiti ovaj proces.

Pored toga, nemogućnost korištenja Soyuz raketa će značajno usporiti i lansiranje američkih satelita, što je, opet, problem svoje vrste koji za Amerikance znači puno više - jer više ne govorimo o idejama iz Star Treka o zajedničkom istraživanju svemira, već i o dobrom poslovanju i vojnom djelovanju.