ADATA Technology, vodeći proizvođač DRAM modula visokih performansi, NAND flash proizvoda i dodatne opreme za mobilne uređaje, predstavio je SSD XPG SX950 i njemu pripadajuće kućište za uređaj EX500 u gejmerskom stilu.

SX950 ima 960 GB 3D MLC NAND-a i pokreće ga SMI kontroler. Prilikom njegove proizvodnje koristi se prilagođena ADATA štampana ploča i posebno strog postupak sortiranja čipova kako bi se osiguralo da SSD može duže da funkcioniše pod većim opterećenjem. Performanse čitanja dostižu 560 MB/s, a pisanja 530MB/s. Dolazi sa nosačem za laku montažu u desktop i prenosne računare. Za korisnike koji bi SX950 željeli da koriste kao eksterni uređaj, EX500 predstavlja privlačno i trajno kućište koje se lako montira i odmah se povezuje sa računarima i konzolama za igre preko USB-a 3.1.

X950 koristi robusni 3D MLC NAND flash i SMI kontroler. Korisnici mogu da biraju između modela SX950 kapaciteta 240GB, 480 GB i 960GB. 3D NAND nema samo gušći zapis (nudi veći kapacitet), nego je i otprilike 10% brži od 2D NAND-a, pa SX950 nadmašuje svog prethodnika, model SX930.

1/1

 

SX950 ima SLC predmemoriju i DRAM bafer predmemorije zbog održavanja brzine i dužih perioda visokog opterećenja kao što su tokom streaminga sadržaja u igrama otvorenog sadržaja, streaminga tekstura, pa čak i učitavanja velikih nivoa. Da bi se produžio vijek trajanja SSD-a, ADATA je u firmware uvrstio algoritme za oblikovanje podataka i raspodjelu trošenja hardvera. Podržan je RAID modul zbog lakše integracije u velike baterije diskova. Dodatna prednost je 6-godišnja garancija na ove SSD-ove. 

Cijena za model kapaciteta 240 GB trebala bi se kretati oko 140 dolara, za srednji model od 480 GB oko 250 dolara, dok bi onaj najveći model od 960 GB trebao koštatai oko 450 američkih dolara.

U kućište „agresivnog“ izgleda EX500 namijenjeno strastvenim igračima koji žele da povećaju kapacitet za spremanje podataka, može se smjestiti bilo koji 2,5-inčni SSD/hard disk. Montaža bez upotrebe alata, sigurnosno zaključavanje i konstrukcija otporna na udarce, čine ku'i[te savršenim za igrače kod kuće i u pokretu. EX500 je, zahvaljujući osobini „plug and game“, kompatibilan sa PS-om 4, Xbox-om One i PC-jem.