Ukoliko ste ikada poželjeli snimiti video u najsporijem mogućem slow motionu, te u njemu potom vidjeti kristalno jasne pokrete, imamo dobre vijesti za vas. Naime, Sony je predstavio svoj najnoviji CMOS senzor za snimanje super slow motion videa, koji je sposoban snimati klipove u 1080p rezoluciji u čak 1.000 frejmova u sekundi. Što se pak tiče statičnih slika, sa ovim senzorom je moguće snimiti fotografiju u rezoluciji od 19,3 megapiksela u 120-om djeliću sekunde.

Sonyjev novi CMOS senzor, inače 4 puta brži od konvencionalne konkurencije, ovakve rezultate postiže zahvaljujući specijalnom dvoslojnom senzoru kombinovanom sa brzom DRAM memorijom. I što je najbolje od svega, iz Sonyja tvrde da bi se vrlo lako mogao inkorporirati u pametne telefone, te da bi zahvaljujući DRAM memoriji mogao automatski prepoznati brze pokrete i potom se aktivirati prilikom snimanja videa ili fotografija.

Nažalost, za sada nije poznato kada bi se na tržištu mogli pojaviti prvi uređaji sa ovim senzorom, ali se nadamo da ih nećemo morati čekati duže od par godina.

1/1