Danas je teško zamisliti bilo kakav poslovni smjer koji ne zahtjeva osobu koja zna programirati. U dobu smo zlatne groznice potrebe za programerima. Programiranje je svuda oko nas. Zašto ne početi s edukacijom u najmlađoj dobi? Programiranje nije više samo za osobe koje su završile informatičke fakultete - danas osnovnoškolci mogu naučiti programirati.

Obrazovanje ima jako važnu ulogu u svakom društvu. Ono nije ništa drugo nego odraz društvenog sistema jedne države. Kako da od Bosne i Hercegovine stvorimo jaku, uglednu i u svijetu poznatu državu? Odgovor leži u jačanju obrazovnog sistema i unapređenju nastave informatike kroz osnovnoškolsko obrazovanje.

Udruga Hello World (SPARK school), kao jedna od najstarijih članica SPARK grupacije, aktivno želi doprinijeti poboljšanju formalnog i neformalnog obrazovanja u području robotike, automatike i programiranja. Vođeni tom idejom odlučili su pokrenuti projekt SPARKreators, u sklopu kojeg će donirati preko 500 mBot robota osnovnim školama i udrugama koje u opisu svojih aktivnosti uključuju rad s djecom u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog projekta je da djeca od najranije dobi steknu znanja u tzv. STEM zanimanjima, što je zapravo akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering and mathematics (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Učenjem kroz igru želi se motivirati djecu na usvajanje znanja iz navedenih zanimanja koja će imati priliku pokazati na organizovanim takmičenjima u sklopu SPARKreators Lige.

SPARKreators ligu provodit će SPARK school u saradnji s IRIM-om (Hrvatska) i EXIT centrom (BiH). Ligom se žele ukloniti problemi poput nemogućnosti učenika da nauče programiranje, dodati robotiku i automatiku u stalne kurikulume u školama i osigurati sve što je potrebno da učenici počnu kodirati interaktivne igre, zanimljive aplikacije i dinamične animacije.

Zahvaljujući donaciji cijele franšize Croatian Makers lige Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih - IRIM - osnovanog od strane Nenada i Rujane Bakić, postoje sva potrebna znanja za provedbu jednog ovako važnog projekta. Također, sva potrebna oprema postoji zahvaljujući privatnoj donaciji osnivača SPARKa. Procjenjuje se da će u projekt biti uključeno najmanje 100 škola, te da će ovaj projekat doprinijeti smanjenju jaza između obrazovnog sektora BiH i razvijenih zemalja.

Prijave na SPARKreators ligu otvorene su preko aplikacijske forme, a pravilnik i detalje o ligi možete pročitati na web stranici SPARKa. Prijave se zatvaraju 08. februara u 16:00 sati.

 

1/1