Nakon sudara sa smrtnim ishodom koji se desio u maju prošle godine, američka federalna vlada pokrenula je istragu o pouzdanosti Teslinog automatskog vozača. Iako se očekivalo povlačenje Autopilota sa tržišta, to se nije desilo.

Čak, naprotiv, izvještaj na 13 gusto kucanih stranica tvrdi kako je Autopilot pouzdaniji od ljudskih vozača. Ova tvrdnja bazira se podatku da je tokom vožnje sa Autopilotom došlo do gotovo 40 procenata manjeg broja aktiviranja zračnih jastuka u Tesla vozilima.

Ipak, ne treba žuriti sa zaključcima, jer isti izvještaj kaže da sistem automatskog kočenja kod Tesla automobila, ali i kod ostalih proizvođača, nije u stanju izbjeći sve vrste saobraćajnih nesreća. To se posebno odnosi na bočne sudare, kakav je bio spomenuti iz maja 2016. godine. Izvještaj također naglašava da Autopilot i sistem za automatsko kočenje predstavljaju dva odvojena sistema. Autopilot sam upravlja vozilom, dok sistem za automatsko kočenje pomože vozaču u kriznim situacijama.

Bilo kako bilo, prije ili kasnije, očigledno je da će ljudski vozači će biti zamijenjeni vještačkim. Pogledajte kako izgleda vožnja sa Tesla Autopilotom:

1/1