Intelova vizija je svijet u kojem ćete na primjer kupiti pametni televizor, pametni frižider ili neku drugi uređaj sa računarom u sebi, te kada on poče zastarjevati, vi ga osvježite novim specifikacijama.

Takva vizija stoji iza ideje da se koristi izmjenjivi računar, tj. PC ili modul koji nije mnogo veći od kreditne kartice. Intel je predstavio Intel Compute Card, platformu koja bi mogla značajno tovoriti vrata za nadogradive uređaje. Compute Card nije pozicioniran kao potrošački PC, već je usmjeren ka developerima koji bi željeli integrisati računare sa Intel procesorima u pametne kućne proizvode, sigurnosne sisteme ili slične Internet of Things uređaje.

Detalji o specifikacijama nisu objavljeni, ali se očekuje da će prve verzije biti opremljene sa Intel Core “Kaby Lake” proesorima, Wi-Fi, Bluetooth i felksibilnim ulazno-izlaznim mogućnostima. Iz kompanije navode da već rade sa Dell, HP, Lenovo i Sharp partnerima, te se očekuje da će prvi Intel Compute Card biti dostupni sredinom ove godine.

1/1