Iako rat web browsera još uvijek pomalo tinja, mora se priznati da svi glavni web browseri izgledaju i funkcionišu manje više jednako. Srećom, tu je Opera da malo uzburka stvari.

Opera je upravo predstavila svoj novi web browser imena Neon. Glavna novost je potpuno novi koncept surfanja webom, odnosno potpuno drugačiji korisnički interfejs. Neon koristi desktop pozadinu kao početnu stranicu sa koje kreću dalje akcije.

Tu je i novi sidebar koji sadrži video player, download manager i preglednik slika. Vertikalni tab bi trebao da olakša snalaženje među većim brojem otvorenih stranica, a inteligentni sistem bi trebao da upravlja njihovim rasporedom. Polje za pretragu je također novo, ali je zanimljivija informacija da je video na web stranici moguće otvoriti izvan same web stranice.

Opera Neon je u dubokoj testnoj fazi, pa još nije vrijeme da postane defaultni browser. Međutim, korisnici Windows i MacOS operativnih sistema mogu novi browser isprobati bez većih problema, downloadom sa Opera web stranice.

1/1