Prve najave Snapdragon 835 čipseta došle su još u novembru prošle godine, ali je tek početkom ove godine Qualcomm objavio važnije detalje o čipsetu koji je prije svega kreiran za VR. A, to znači da je vrlo snažan.

Najvažnija novost je da je čip napravljen u 10 nanometarskom FinFET proizvodnom procesu, pa ima bolje performanse od svog prethodnika za 27%, te da troši 40% manje energije. Naravno, ove podatke treba uzimati sa rezervom do prvih realnih testova.

Još jedna zanimljivost je 35% manje pakovanje u kojem je ova minijaturna elektronika spakovana u odnosnu na SNapdragon 820. To bi moglo dovesti do proizvodnje još tanjih mobilnih uređaja.

Nova generacija Quick Charge opcije nosi oznaku četiri, a omogućava i do pet sati razgovora nakon samo pet minuta punjenja. I ovo je informacija koja tek treba da se potvrdi.

Dorađen je dio čipseta koji upravlja kamerom, pa ćemo dobiti hibridni autofokusni sistem kojem je glavna osobina brže fokusiranje. Tu je i novi modem koji dopušta još veće LTE brzine.

Na kraju podsjetimo da je Microsoft najavio Windows za ARM procesore, a prvi podržani procesor će biti baš Snapdragon 835.

 

1/1