Corning, kompanija koja stoji iza poznatog Gorilla Glass zaštitnog stakla za telefone, tablete i druge prenosne uređaje, predstavila je Gorilla Glass for Automotive. Riječ je o istom materijalu koji štite LCD ekrane na milionima prenosnih uređaja, ali sa svojstvima dodatne zaštite od sunca, velikih toplina i ekstremne hladnoće, kakvima mogu biti izloženi automobili.

Da bi demonstrilali potencijal stakla u auto industriji, Corning je napravio električni automobil opremljen Gorilla Glass vjetrobranskim staklom, sunčanim krovom, zadnjim staklom, pločom sa instrumentima, ekranom osjetljivim na dodir na upravljaču, te upravljačkom pločom između sjedišta.

Iz kompanije ističu da je Gorilla Automotive Glass tanji, lakši i jači od tradicionalnih auto stakala, čime bi se sa zamjenom svih stakala na autu mogla postići bolja energetska učinkovitost, ali i sigurnost. Samo je vjetrobransko staklo više od dva puta izdržljivije na udarac oštrog kamena. Demonstrirani su još mogućnost ugradnje ekrana u vjetrobransko staklo, izvođenje zakrivljenih površina, te recimo samo-zatamnjivanje stakala.

Corning je najavio partnerstvo sa Saint Gobain proizvođačem stakala, te istakli da su za Gorilla Automotive Glass proizvodnju vjetrobranskih stakala spremni već danas. Za sada nema informacija o mogućoj cijeni takvog jednog stakla.

1/1