Kanadska telekomunikaciona regulatorna agencija proglasila je pristup brzom internetu osnovnom uslugom koja mora biti dostupna svima, uključujući ruralna i udaljena područja ove države.

U sklopu proglašenja broadband interneta esencijalnim servisom, CRTC ili kanadska radio-televizijsko-telekomunikaciona komisija postavila je nove ciljeve za brzine downloada i upload podataka. Tako za fiksne broadband usluge, svi građani trebaju imati mogućnost neograničenog prenosa podataka sa brzinom od najmanje 50 megabita u sekundi za download i 10 megabita u sekundi za upload, dok su ciljevi za mobilnu pokrivenost manje ambiciozni i jednostavno pozivaju na pristup najnovijoj mobilnoj bežičnoj tehnologiji u gradovima i većim prometnim koridorima.

CRTC procjenjuje da oko 18 posto stanovništva nema pristup željenim brzinama, što otežava njihovu sposobnost da sudjeluju u digitalnoj ekonomiji, izjavili su iz CRTC-a. Zbog toga je vlada osigurala fond od 750 miliona dolara za popravke i novu infrastrukturu, a očekuje se da 90% Kanađana ima pristup ovim brzinama interneta do 2021.

1/1