Google je objavio i lansirao Android Things, IoT ili Internet of Things platformu koja omogućava programerima da kreiraju pametne uređaje i proizvode koji će se jednostavno iskorištavati Android API-je i Google cloud servise.

Android Things je nastao kao kombinacija Google Brillo projekta, njihovog prethodnog Android baziranog IoT operativnog sistema, sa nekoliko dodatih alata kao što su Android Studio, Android Software Development Kit (SDK), Google Play Services i Google Cloud Platforma. Android Things bi trebao pokretati sigurnosne kamere, zvučnike, rutere i slične uređaje, a Google radi i na tome da doda podršku za Weave, njihovu IoT komunikacionu platformu koja pomaže uređajima povezivanje sa Google servisima, ali i drugim uređajima, kao i Google Assistant-om.

Philips Hue i Samsung SmartThings već koriste Weave, a Nest, Belkin WeMo, LiFX, Honeywell, Wink, TP-Link, First Alert i mnogi drugi već također rade na prilagođavanju sa Weave protokolom.

Android Things je trenutno u Developer Preview verziji, a Google će također pomoći Brillo korisnicima migraciju njihovih projekata na novu platformu.

1/1