Opet imamo loše informacije koje se tiču Facebook-a. Ovaj put je krivac Facebook Messenger putem kojeg se šire slike u kojima se nalazi Locky ransomware.

Da dobro ste pročitali, klikom na zaraženu sliku koju vam je neko poslao putem Facebook Messengera, moguće se zaraziti opasnim malware-om koji će enkriptovati sve podatke na hard disku i tražiti otkupninu za enkripcijski ključ.

Situacija zaista alarmantna. Locky ransomware je vrlo zao komad koda koji se sve više i više širi Internetom. Njegove prve verzije koristile su SVG slikovni format, ali nova izdanja se sakrivaju u obične jpeg slike. Dovoljno je otvoriti takvu sliku u nekom pregledniku i pozadinska instalacija vrlo sofisticiranog virusa kreće, a ubrzo nakon toga i nemogućnost pristupa podacima.

Izraelska sigurnosna kompanija Check Point koja je prva otkrila Locky kaže da ovaj malware koristi sigurnosne propuste u Facebook Messenger-u, te da napad može doći i sa LinkedIn mreže. Dakle, za sada ne otvarajte nikakve slike koje vam dolaze sa Interneta.

1/1