Problem veličine i kapaciteta baterije je posebno izražen kod pametnih satova, pa je to i jedan od razloga zašto ih nema više na tržištu. Startup kompanija imena Matrix pokušaće da riješi ovaj problem tako što u sat uopšte neće ni ugraditi bateriju.

Matrix PowerWatch je prvi pametni sat koji se napaja toplotom ljudskog tijela. Koristi se nova termoelektrična tehnologija koja toplinu pretvara u električnu energiju.

Ova zanimljiva tehnologija je još u razvoju, pa je za sada na ovaj način moguće dobiti dovoljno energije za osnovne funkcije sata: prikaz vremena, brojanje koraka i slično. Prilikom skidanja sa ruke, sat prelazi u hibernaciju, te se iz nje budi ponovnim stavljanjem.

Obzirom na izostanak konektora za napajanje, sat je vrlo otporan na vremenske uslove, a proizvođač navodi i otpornost na vodeni pritisak do dubine od 50 metara.

IndiGoGo kampanje je uspješno završena, proizvodnja bi trebala početi krajem 2017. godine. Do tada će se sigurno pojaviti barem tri-četiri slične tehnologije i još više sličnih startup kompanija.

1/1