Microsoft je najavio sljedeću veliku nadogradnju Windowsa 10 za proljeće 2017. godine. Ova nadogradnja će nositi ime Creators Update, što naglašava najvažnije promjene koje će se najviše dopasti onim korisnicima koji ovaj operativni sistem koriste za kreativne poslove.

Creators Update donosi neke zanimljive mogućnosti u Windows 10, a najveći naglasak je na kreiranje 3D sadržaja. Pored nove Paint 3D aplikacije, kreativci će moći koristiti Windows Capture 3D aplikaciju za kamere na telefonima i tabletima, pomoću koje će moći skenirati fizičke objekte i prebacivati ih u 3D modele. Tu će biti i novi web sajt Remix 3D koji bi trebao da bude centralno mjesto za okupljanje 3D kreativaca.

Microsoft ima i velike planove sa Holo Lensom, te generalno sa VR-om, pa je kreirano partnerstvo sa velikim hardverskim kompanijama koje bi trebale da proizvedu više VR headseta. Ovaj hardver bi trebao da bude znatno jeftiniji u odnosu na cijene danas raspoložive VR opreme.

Spomenimo još i novu mogućnost živog prenosa tokom igranja koji se pokreće jednim klikom. Igranje je vrlo važan dio Windowsa 10, pa Microsoft najavljuje i veći broj igara koje će podržavati 4K rezolucije. Noviteta ima još, a dolaziće u različitim vremenskim intervalima kroz Windows Insider program, da bi u proljeće svi bili objedinjeni u jednu veliku nadogradnju.

1/1