Kompanija Asbis posluje na domaćem tržištu već 20 godina, pa su povodom ovog važnog jubileja organizovali veliku rođendansku proslavu u hotelu Holiday u Sarajevu.

Kompanija Asbis se na bosanskohercegovačkom tržištu već 20 godina bavi pružanjem  informatičkih usluga i distribucijom informatičke opreme. Sve je počelu u oktobru 1996. godine, kada je osnovano društvo pod nazivom Megatrend d.o.o. Iste godine je potpisan i prvi distributerski ugovor sa kompanijom IBM za područje PC opreme, servera i štampača, što je u ovo vrijeme bio i glavni poslovni fokus firme.

U decembru 2000. godine Megatrend dobiva novi menadžment, koji je i danas na čelu firme. Ta promjena je donijela ubrzani rast i proširenje prodajnog portfolija, pa se u narednim godinama, u cilju zadovoljenja potreba sve većeg broja poslovnih partnera, potpisuju novi distributerski ugovori sa kompanijama HP, Lenovo, Eaton, Toshiba, Philips, Zyxel i 3Com.

Svjesno kretanja i razvoja informatike, te sve većih zahtjeva svojih klijenata Društvo uvodi novu ogranizaciju baziranu na ISO 9001 standardima, te 2003. godine, dobiva certifikat ISO 9001:2000 ugledne svjetske certifikacijske kuće Bureau Veritas Quality International.

1/1

Novom organizacijom firma odgovara na potrebe širenja poslovanja, uz očuvanje i unapređenje kvalitete usluge. Poslovnim partnerima su na raspolaganje stavljeni voditelji produkt linija i specijalisti informatičke tehnologije i sistemske integracije. Tržišna opravdanost ovakvog strateškog opredjeljenja potvrđena je nizom priznanja koje je Društvo dobilo od proizvođača koje u tom periodu zastupa na tržištu BiH.

2008. godine, prodajom većinskog paketa dionica, Megatrend postaje dijelom ASBIS grupacije koja se proteže na 23 zemlje srednje i istočne Evrope, čime postiže punu tržišnu afirmaciju, što potvrđuje broj od preko 400 novih poslovnih partnera i krajnjih kupaca.

Ove promjene također donose povećanje broja uposlenih i potpise ugovora sa još nekim od najvećih informatičkih kompanija na svijetu poput Dell-a, Intela, Seagate-a i dr.

Liderstvo u digitalnim tehnologijama Društvo potvrđuje i posljednjih godina uvođenjem u prodajni portfolio Cloud i Managed servise od kojih je bitno istaknuti saradnju sa jednim od vodećih regionalnih pružalaca Cloud usluga, firmom QSS, jedinim Cisco Master Service Provider-om na Balkanu,  kao i saradnju sa Softlayer-om, jednim od svjetskih lidera u Cloud tehnologijama. Cijeneći sigurnost modernih informacionih sistema, Asbis u ponudi ima globalne lidere IT sigurnosnih rješenja poput SonicWALL-a i Fortineta.

Asbis u BiH danas broji preko 30 uposlenika i vanjskih saradnika, te ima razvijenu partnersku mrežu, koju čini preko 600 poslovnih partnera.