Apple-ovo dugočekivano osvježenje njihove MacBook Pro linije laptopa je konačno stiglo. Ove godine Apple donosi mnogo promjena, jer su prošle čak tri godine od značajnije izmjene u dizajnu ovih uređaja.

Novi MacBook Pro laptop će biti dostupan u verzijama sa 13 i 15-inčnim ekranom, a sve je upakovano u sivo ili srebrno aluminijumsko kućište. Manja verzija je tanka svega 14,9 mm, a veća 15,5 mm, pa je veličinom i masom nadmašen čak i njihov famozni MacBook Air laptop.

Kako se i nagađalo, najznačajnija promjena na novim MacBook Pro laptopima je interaktivni OLED ekran osjetljiv na dodir, smješten iznad tastature. Nazavan Touch Bar, on mijenja funkcijske tipke, a njegove funkcije se mogu mijenjati u zavisnosti od aplikacije koja se trenutno koristi. Desno od Touch Bara sada je integrisan Touch ID modul druge generacije, pa sada možete otključavati vaš laptop sa skenerom otiska prstiju.

1/1

Što se tiče specifikacija, veći model će biti opremljen sa quad-core Intel i7 procesorom i Radeon (Polaris) grafičkom karticom sa 4 Gb memorije, dok će 13-inča verzija biti dostupna sa dual-core i5 i i7 procesorima i Intel Iris Pro grafikom. Uz SSD diskove i unaprijeđeni sistem hlađenja, sve ovo novoj generaciji ovih laptopa omogućava 50 do 100 posto bolje performanse u odnosu na prethodnike.

Od priključaka, Apple se odlučio za integraciju samo četiri USB priključka tipa C sa Thunderbolt 3 podrškom, ali je zadržan i 3,5 milimetarski priključak za slušalice.

Pored noviteta, u prodaji će se naći i 13-inčni model bez Touch Bara čija cijena počinje od 1.500 dolara, dok početna cijena verzije sa Touch Barom iznosi 1.800 dolara. Veći model će dolaziti isključivo sa Touch Barom i njegova početna cijena iznosi 2.400 dolara.