Na svom događaju održanom u New York-u, Microsoft je javnosti predstavio svoj all-in-one (AIO) desktop računar, nazvan Microsoft Studio.

Ovaj pandan Apple iMac-u integrisat će Intel Core i5 ili i7 procesor, te Nvidia 980 grafičku karticu sa 4GB memorije, 32 GB RAM-a i 2TB prostora za pohranu podataka. Studio je ujedno reklamiran i kao računar sa najtanjim LCD monitorom na svijetu, a njegova debljina iznosi svega 12,5 mm. Pored toga, displej od 28-inča upakovan je u aluminijumsko kućište, a uz impresivnih 192 ppi za svoju veličinu, Microsoft se fokusirao i na tačnost boja - jednostavno prebacivanje iz DCI-P3 u SRGB kolorne modove u letu, što je veoma važno za fotografe, snimatelje i dizajnere. Tu su još 2.1 virtuelni surround sistem, Mini DisplayPort, Ethernet, 4 USB 3.0 porta, slot za SD kartice, kao i integrisana web kamera.

1/1

Microsoft Studio će biti dostupan od sredine decembra sa početnom cijenom od 3.000 dolara.

Uz Studio je predstavljen i Surface Dial kao opcionalni dodatak. Riječ je o uređaju nalik na hokejaški pak, uz pomoću kojeg se njegovom rotacijom mogu kontrolisati različite funkcije u aplikacijama. On može biti postavljen na stol ili direktno na ekran, koji mora biti malo više pložen, jer osim trenja ništa drugo ga ne drži na mjestu. Dial u svakoj aplikaciji ima različite funkcije, pa tako u Wordu može pomoći u oblikovanju teksta, dok u Photoshopu može upravljati paletama, brushevima ili slično. Pored Studia, Dial točkić je kompatibilan sa Surface Pro i Surface Book uređajima, a njegova cijena će biti 100 američkih dolara.