Iako nudi neke zaista odlične alate besplatno, Gooogle već duže vrijeme prilično ozbiljno narušava privatnost korisnika. Situacija je upravo postala još gora, jer nova polisa o privatnosti DoubleClick usluge (prikazivanje oglasa) dozvoljava kompaniji Google da identifikuje i prati korisnike, odnosno njihove online navike.

Promjena polise nije sakrivena, ali nije ni posebno naglašena. Iako je Google 2007. godine, prilikom kupovine kompanije DoubleClick, obećao da neće pratiti online navike korisnika bez njihovog implicitnog pristanka, nova polisa je to promijenila. Korisnici su pristali na nova pravila prihvaćajući poziv da "omoguće neke nove karakteristike Google korisničkog naloga", pošto niko ne čita duge dokumente kao što su "Pravila korištenja" i slično.

Dobra vijest u svemu ovome je da možete isključiti ovo praćenje. Dovoljno je da odete u Activity Controls sekciju Google account-a, te da pod "Web & App Activity" isključite opciju "Include Chrome browsing history and activity from websites and apps that use Google services". Dobro je znati da je moguće obrisati i prethodno skupljene informacije na ovom linku.

 

1/1