Nintento je zvanično lansiranje nove konzole najavio u martu iduće godine, a u kompaniji su izgleda bili nestrpljivi pa su već sada odlučili otkriti nešto više detalja o novoj dugočekivanoj konzoli.

Nova konzola će se zvati Nintendo Switch, a riječ je o hibridu mobilne i kućne konzole sa tablet elementom i odvojivim kontrolerima. Nintendo tablet naziva Switch konzolom, prilično je tanak, ima ekran dimenzija oko 7-inča nepoznate rezolucije. U kući on se uključuje u "Switch Dock" koji je povezan sa televizorom. Izvađen iz docka Switch se uz pomoć odvojivih kontrolera nazvanih "Joy-Con" može koristiti kao Wii U gamepad, ali se odvojivi kontroleri mogu priključiti na centralnu jedinicu i pretvoriti u jedan igrači kontroler za kućnu konzolu. Također, kontroleri će biti u mogućnosti koristiti se i kao dva odvojena minijaturna gamepada.

Pored toga, Nintendo će prodavati opcione Switch Pro Controller-e koji će se moći koristiti umesto Joy-Con kontrolera. Specifikacije konzole Nintendo za sada nije objavio, ali je Nvidia na blogu objavila da konzola koristi njihov Tegra procesor. Iz Nintenda kažu da konzola ima podršku brojnih developera i izdavača, a u najavnom traileru mogu se vidjeti naslovi poput The Elder Scrolls V: Skyrim, NBA 2K, The Legend of Zelda, kao i novi Mario, Mario Kart igre i Splatoon.

1/1