Sa najavom "novog proizvoda kojeg svi očekuju", svi zaljubljenici u Tesline automobile nadali su nekom novo iznenanđenju na četiri točka. Umjesto novog vozila, stigla je "samo" nadogradnja hardvera.

Elon Musk je najavio da će od sada njihova cijela linija vozila dolaziti sa integrisanim najnovijim hardverom za autonomnu vožnju, uključujući Tesla Model 3, Model S i Model X. Dok Model 3 neće biti dostupan neko vrijeme, novi Model S i Model X sa punim "Level 5" autonomnim hardverom su već u proizvodnji.

Prema njegovim riječima sva vozila biće opremljena sa osam kamera koje pokrivaju 360 stepeni viljivosti oko auta i do 250 metara raspona, 12 ultrazvučnih senzora za otkrivanje tvrdih i mekih predmeta, te sa radarom sa prednje strane koji vidi kroz maglu, prašinu, jaku kišu pa čak i vozilo ispred.

Uz ovo sve najavljen je i novi putni računar sa 40 puta više računarske snage u odnosu na prethodne generacije, a on će pokretati novu Teslinu računarsku neuronsku mrežu ili softver za obradu sonarskih, radarskih i vizuelnih podataka.

Teslin autopilot sa punom autonomijom neće biti dostupan odmah, te će mu biti potrebna pomoć vozača, a sve će se softverski nadograđivati nakon što se izvrše sva testiranja u realnim situacijama i okruženjima.

1/1