Nakon LTS verzije 16.04, Canonical je na tržište izbacio Ubuntu Linux 16.10, koji nosi kodno ime Yakkety Yak. Uz izlazak glavne varijante, raspoložive su i druge podvarijante ove Linux distribucije, koje su u različitim odnosima sa osnovnom verzijom i kompanijom Canonical. Tak u novoj verziji postoje Ubuntu GNOME, Ubuntu MATE, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu Studio i Ubuntu Kylin.

Što se glavnih novosti tiče, Unity 8 se još uvijke ne isporučuje kao glavni desktop, ali ga je moguće isprobati. Ova verzija Unity desktop okruženja još je u ranoj fazi razvoja, pa je još uvijek samo za testiranje, a nikako za korištenje kao glavno desktop okruženje. Ono što se može vidjeti je zanimljivo, ali se još uvijek tek nazire šta bi tačno Unity 8 trebao donijeti svojim korisnicima.

Najvažnija promjena je svakako novi Kernel verzije 4.8 koji donosi priličan broj promjena koje utiču na brzinu, stabilnost i energetsku efikasnost. Kernel sada podržava overclockiranje AMD grafičkih kartica, podržana je Nvidia Pascal arhitektura kroz Nouveau drajver, a na spiksu novopodržanih uređaja je Raspberry Pi 3, pa čak i Microsoft Surface 3.

Ostatak promjena uglavnom se tiče manjih popravki, pa je ovo izdanje Ubuntu Linuxa izašlo bez veće galame, čak i uz preview Unity 8 desktopa.

Zbog toga su više pažnje privukle podverzije kao Što su Ubuntu MATE i Kubuntu. Ovaj prvi je donio najsvježije izdanje MATE okruženja koje je u potpunosti prebačeno na GTK 3. Kubuntu, pak, donosi KDE 5.7.5 i gomilu novih verzija za ovo okruženje koje u novijim izdanjima zaista plijeni pažnju malom potrošnjom resursa i obiljem mogućnosti.

1/1