Baš kako je i najavljeno, Microsoft je sredinom oktobra mjeseca Windows Server 2016 i System Center 2016 prebacio u RTM fazu. To znači da su ova dva proizvoda zvanično na raspolaganju velikim korisnicima.

Uz novi Server će se isporučivati i komercijalna verzija Docker komponente, bez dodatnih troškova. Ovaj potez ne iznenađuje, pošto je kontejnerska tehnologija trenutno veoma popularna. Radi se o novom načinu isporučivanja softvera u takozvanim kontejnerima, koji sadrže svu neophodnu okolinu za rad, tako da softver uvijek radi kako je i planirano.

Kontejneri su veoma popularni u cloud okruženjima, a na tom polju Windows Server 2016 donosi i najviše poboljšanja. Na primjer, potpuno nova verzija servera pod imenom Nano najviše će se koristiti baš u cloud okruženjima. Radi se verziji Servera koja nema grafički interfejs, pa čak ni command prompt. Velika novost su i takozvani rolling nadogradnje za Hyper-V klastere. Virtuelna memorija i virtualni mrežni adapteri se sada mogu konfigurisati i dok Hyper-V klijenti rade.

Novi Server je na raspolaganju kroz MSDN, a moguće je doći i do već gotovih Microsoft Azure image-a, za brži i lakši deployment.

 

1/1