U igri milijarda dolara

Kako izvještava Variety, izgleda da YouTube planira kupovinu popularnog gaming streaming servisa Twitch za svotu od milijardu američkih dolara. I dok su glasnogovornici Twitcha i YouTubea odbili komentirati glasine, Wall Street Journal je objavio kako do kupovine još uvijek nije došlo, ali su potvrdili da su Google i Twitch trenutno u ranoj fazi pregovora oko moguće akvizicije.

Variety dodaje i to kako su Googleovi advokati već spremni i na komunikaciju sa američkim Ministarstvom pravosuđa zbog činjenice da su i YouTube i Twitch vodeće platforme u svojim poljima, što bi u slučaju kupovine moglo biti protumačeno i kao antikompetitivni potez na tržištu online video streaming servisa.

Interesovanje Googlea za akvizicijom Twitcha i ne čudi kada u obzir uzmete podatak kako se Twitch nedavno probio među top 15 korisnika bandwitha u Sjedinjenim Američkim Državama - u martu su bili zaslužni za 1,35% ukupnog downstream bandwitha, što je znatno više u odnosu na jesen prošle godine, kada je ta cifra iznosila svega 0,46%.

1/1