Svaki novi mini kompjuter u prvi mah privuče dosta pažnje, ali kad se otkriju sva njegova ograničenja zainteresovanost naglo opada. Takva sudbina bi možda mogla zaobići Ockel Sirius A kompjuterčić, jer uprkos minijaturnim dimenzijama posjeduje prilično dobre hardverske karakteristike.

Pored hardverske snage koju više nije tako teško skupiti u male dimenzije, najviše impresionira dodatna oprema. Tu su dva USB 3.0 porta, DisplayPort, HDMI, LAN port, te čak i USB type-C. Pored svega toga tu je i žiroskop, magnetometar, web kamera, zvučnici i mikrofon.

Sve ovo pokreće Intel Atom procesor, 4 gigabajta memorije i 64 gigabajta prostora za podatke. Na kraju, na Ockel Sirius A kompjuterčiću je i 6-inčni FullHD ekran osjetljiv na dodir. Dakle, ovo je kompletan kompjuter, kojem eventualno možete dodati miša i tastaturu, ali i ne morate, jer kao što rekosmo, ekran je osjetljiv na dodir. U kombinaciji sa Windowsom 10, za koji je i projektovan, ovo je kompletan uređaj.

Naravno, sve je ovo na Indiegogo kampanji koja je trenutno ostvarila 108 procenata svog zacrtanog cilja - 100.000 američkih dolara. AKo ste zainteresovani za ovako nešto, rane narudžbe su moguće po cijeni od 499 američkih dolara, dok se očekivana maloprodajna cijena očekuje na nekih 700 američkih dolara. Na raspolaganju će biti i model sa 128 gigabajta prostora za podatke, sa 60 dolara većom cijenom. Isporuke će početi u maju 2017. godine.

 

1/1