Iako se posljednjih dana već mnogo toga znalo iz brojnih glasina i bahatih procurjelih informacija, Google je sada zvanično predstavio svoje nove telefone koji dolaze pod oznakom Pixel.

Riječ je o dva modela, Pixel i Pixel XL, koji su izrađeni od strane HTC-a, ali potpuno dizajnirani iz Google-a pa ih i predstavljaju kao "phone by Google".

Telefoni se razlikuju samo u dimenzijama ekrana i njihovim rezolucijama. Tako je Pixel 5-inčni telefon sa Full HD rezolucijom, dok Pixel XL ima 5.5-inčni Quad HD ekran. Oba ekrana koriste AMOLED tehnologiju. Uređaje pokreće Snapdragon 821 procesor, imaju po 4GB RAM-a, USB Type-C port, Bluetooth 4.2 podršku i 3.5mm priključak za slušalice, što je Google posebno naglasio tokom prezentacije. Pixel Camera koristi senzor od 12,3MP, a iz kompanije navode kako je riječ o najboljoj kameri u poređenju sa bilo kojom drugom kamerom na telefonima. Kamera koristi HDR+ za najbolji maksimalni dinamički raspon, a integrisan je i Smart Burst mod o kojem se brine Google AI koji će se pobrinuti da na uređaju ostanu fotografije samo najbolje kvalitete.

1/1

Telefoni su izrađeni od brušenog aluminijuma, a imaju zanimljiv "stakleni prozor" na stražnjoj strani oko kamere, blica i čitača otisaka prstiju.

Izbor količine interne memorije se svodi na verzije sa 32 ili 128 GB prostora, a Google svim kupcima ovih telefona obećava neograničeni besplatni prostor na Cloudu, gdje će se sve fotografije i video moći arhivirati u originalnoj kvaliteti.

Pixel je ujedno i prvi telefon sa integrisanim Google Assistantom koji je sada mnogo napredniji od dosadašnjeg Google Now servis, a tu je i integrisana Google Now on Tap funkcija, koja omogućava dodatne informacije o raznim upitima.

Tu je sada i podrška za brzo punjenje telefona, koja bi nakon samo 15 minuta punjenja trebala da obezbijedi autonomiju rada od čak 7 sati.

Pixel-i su i prvi telefoni kompatibilni sa Googleovom Daydream platformom i njihovim headsetom za virtuelnu stvarnost, a naravno dolaze i sa novom verzijom Androida i njihovom 24-satnom podrškom.

Početna cijena za Pixel model sa 32 GB memorije iznosi 650 dolara, dok najskuplji Pixel XL sa 128 GB memorije košta 870 dolara. Oba telefona su već dostupni za prednarudžbe.