Canon je predstavio svoj novi, redizajnirani mirorless fotoaparat po oznakom EOS M5, a sa kojim jasno pokazuju da sada mnogo ozbiljnije žele konkurisati u ovom tržišnom segmentu.

Novi model odlikuje 24-megapikselni APS-C senzor sa Dual-Pixel tehnologijom autofokusa, koji odlikuje i sve njihove novije DSLR modele. Tu je i DIGIC 7 procesor za obradu fotografija, te ISO osjetljivost u rasponu od 100 do 25.600. Boljka lošeg elektroničkog tražila je značajno unaprijeđena, pa po prvi put u Canon EOS M seriji aparata elektronsko tražilo ima 2,36 miliona tačaka, dok stražnji ekran ima 1,62 milijuna točaka. Uz ovo pokretni stražnji ekran može poslužiti kao touchscreen, ali i kao touchpad preko kojeg možete namještati tačku fokusa dok gledate sliku u tražilu.

Od ostalih tehničkih karakteristika, spomenimo da aparat može snimati najviše 9 slika u sekundi sa zaključanom tačkom fokusa ili 7 slika bez nje, Full HD 60p video, ima stabilizaciju slike po 5 osa, te Wi-Fi, Bluetooth i NFC za povezivanje sa telefonom ili tabletom.

Čitavo kućište je unaprijeđeno za puno boljom ergonomijom i rasporedom kontrola, a uz njega je predstavljen i novi Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM objektiv sa stabilizacijom slike.

Canon EOS M5 u prodaju kreće u novembru po cijeni od 980 dolara, dok će u kit paketu sa 15-45mm objektivom koštati 1.099, odnosno sa 18-150mm objektivom 1.479 američkih dolara.

1/1