Godina u kojoj dešavanja oko virtuelne stvarnosti ne prestaju, nastavlja svoj tok. Nakon raznih vrsta headseta i različitih VR uređaja, najnoviji VR trend su tzv. backpack računari - računari koji se nose na leđima kao ruksak. Zbog jakih hardverskih zahtjeva koji su potrebni za uživanje u virtuelnoj stvarnosti, do sada je predstavljeno nekoliko prototipa ovakvih računara, a kompanija MSI je sada javnosti predstavila jedan gotov takav računar nazvan MSI VR One.

Od prvobitnog prototipa VR One je značajno promijenio svoj izgled, a iz kompanije kao najpozitivniju stvar navode da je riječ o najtanjem i najlakšem VR ruksaku, sa težinom od 3,6 kg. VR One je dizajniran da radi sa HTC Vive headsetom što uključuje podršku za sve moguće Vive priključke, a također će raditi i sa Oculus Riftom.

Pokretačka snaga dolazi iz overklokiranog Intel Core i7 procesora i Nvidia GTX 1070 grafičke kartice. Iako nisu objavljene informacije o memoriji i hard disku, očekuje se najmanje 8GB RAM-a i SSD disk, a ostale specifikacije uključuju priključke za slušalice i mikrofon, HDMI izlaz, DisplayPort, četiri USB 3.0 porta i jedan USB Type-C/Thunderbolt 3 port. Za sada nema informacija da li će MSI u ponudi imati više konfiguracija ovog VR ruksaka, a nisu poznati ni cijene kao ni datum početka prodaje.

1/1