Momenat koji su ljubitelji Canona već dugo čekali je konačno stigao. Kompanija je upravo skinula veo sa njihove najnovije perjanice koja će zaluditi sve fotografe i ljubitelje videa - EOS 5D Mark IV DSLR.

Najnoviji DSLR flagship dolazi opremljen sa novim 30,4 megapikselnim full frame CMOS senzorom i DIGIC 6+ procesorom. U mogućnosti je snimati 4K video sa 30 sličica u sekundi, integriše autofoksuni sistem sa 61 tačkom, te ima ugrađeni digital lens optimizer, NFC i Wi-Fi, a raspon ISO osjetljivost kreće se od 100 do 32.000. Veliki dodatak je i ekran osjetljiv na dodir, te brzina kontinuiranog okidanja koja je porasla sa 6 na 7 sličica u sekundi u odnosu na prethodnika. Aparat će prihvatati i CompactFlash i SD kartice, a tu je GPS koji je bio dugo zahtjevan od EOS zajednice korisnika. Iz kompanije tvrde da 5D Mark IV unaprijeđen i u vidu veće otpornosti kućišta na vanjske elemente, posebno na vodu i prašinu.

Sve ovo je veliki iskorak u odnosu na EOS 5D Mark III, njegovog prethodnika i jednog od najpopularnijih DSLR-ova na tržištu. EOS 5D Mark IV će se na tržištu naći od idućeg mjeseca po cijeni od 3.499 dolara samo za tijelo, a u kit paketu sa EF24-70mm f/4L objektivom njegova cijena će iznositi 4.399 dolara.

1/1