Mnogi su vjerovatno upoznati sa glasinama da bi Apple na svom novom iPhoneu mogao izbaciti 3,5mm priključak za slušalice, a Moto Z telefon ga već nema. Iz Intela tvrde da bi njegovo eliminisanje mogla biti dobra stvar.

Još u aprilu Intel je govorio kako želi zamijeniti 3,5mm priključak sa USB Type-C portom, a sada na Intel Developer Forum, Intelovi arhitekti su raspravljali o novom USB-C audio standardu. Jedan od glavnih prednosti uklanjanja priključka je prostor koji će se osloboditi unutar telefona, što bi omogućilo da postanu još tanji, a također, analogni strujni krugovi mogu ometati drugu elektroniku unutar uređaja.

Korištenje digitalnog signala može omogućiti bolje procesiranje zvuka, pojačavanje basa ili korištenje noise canceling tehnologije. Ažurirane specifikacije za USB-C će također biti u mogućnosti da podržavaju video. Ne kao zamjena za HDMI, neće biti pogodan za igranje, ali dovoljno dobar za gledanje filmova ili bolju produktivnost rada. Kombinacijom više ovih mogućnosti, USB Type-C će biti pravi priključak za audio, izjavili su iz Intela.

1/1