Prošle jeseni, Microsoft je izjavio da će omogućiti i drugim proizvođačima hardvera da kreiraju svoje vlastite HoloLens uređaje, a prvi od njih izgleda će biti Intel.

Na svojoj Intel developer konferenciji Intel je najavio Project Alloy headset, svoju verziju VR uređaja najsličnijeg HoloLensu. Alloy će se kao i svaki sličan uređaj nositi na glavi, biće bežičan, te opremljen sa parom Intelovih RealSense kamera za praćenje okoline. Intel otkriva integraciju "five-finger detection" tehnologije koja će omogućiti da zapravo vidite vlastite ruke kako bi njima mogli upravljati virtuelnim objektima.

Iz ovoga se vidi da je Project Alloy zapravo različit proizvod od HoloLensa, jer koristi Augmented Reality tehnologiju za dodavanje grafike preko stvarnog svijeta. Na prezentaciji, CEO Intela, Brian Krzanich, kako bi opisao presjek stvarnog i virtuelnog, Project Alloy nazvao je "mixed reality" uređajem. Istakao je i to da još uvijek nije sigurno da li Intel do kraja proizvoditi Alloy, te kako sredinom sljedeće godine planira da hardver bude open source.

1/1