Pored Androida i Chrome OS-a, pomalo neočekivano dolazi informacija da Google radi na razvoju potpuno novog operativnog sistema, koji se nekim čudom neće oslanjati na Linux kernel. U pitanju je OS pod nazivom Fuchsia. Google ništa zvanično nije objavio, ali je postavio detalje projekta na GitHub-u, gdje navode kako je "Pink + Purple == Fuchsia" (novi operativni sistem).

S druge strane Android Police sajt je istraživao malo više pa su iznijeli informacije da operativni sistem koristi Magenta kernel, koji je dizajniran da se takmiči sa Internet of Things operativnim sistemima kao što su FreeRTOS ili ThreadX. Međutim, razlika je u tome što je ovdje Magenta dizajnirana tako da se može širiti sve do naprednih telefona i desktop računara. Dart će biti glavni programski jezik, dok će se podrška za Flutter najvjerovatnije iskoristiti za Material dizajn kada je interfejs u pitanju.

Ovo nužno ne mora značiti da Google ima planove za korištenje Fuschia OS-a van Internet of Things serije uređaja, nego im jednostavno za uređaje poput OnHub i Google Home treba neki lakši OS koji će također biti spreman i za uređaje koji su tek u planu.

1/1