Američka kompanija Delta je jučer obustavila sve svoje letove. Obzirom da čitate IT web magazin, očito je da kompjuteri imaju neke veze sa tim događajem, jer inače ne bismo ni pisali o tome.

Kompjuteri jesu krivac, ali je glavni uzrok nestanak električne energije u Atlanti, što je uzrokovalo pad čitavog kompjuterskog sistema kompanije Delta. I, šta sada čovjek da pomisli nego: "pa, jesu li čuli oni za UPS?".

Inače, kompanija Delta ima oko 80.000 zaposlenih i oko 800 zrakoplova, te preko njih leti oko 180 miliona putnika godišnje. Problem je "objašnjen" problemima na kompjuterskoj mreži u Twitter postu, a očekuje se da će putnici sa letovima do 12.08. imati problema, iako je dio letova nastavljen u drugom dijelu ponedjeljka.

UPDATE: Neki analitičari bliski kompaniji Delta smatraju da je do problema zapravo došlo zbog prevelikog outsourcing-a. Naime, data center recovery u ovako velikim (a, mogli bi dodati i mission critical) kompanijama bi trebao biti, manje-više, rutinska stvar (nikako jednostavna stvar, ali ljudstvo mora biti pripremljeno na takve događaje). Ali, šta ako vam je većina admina i mrežnih inženjera tamo negdje u Indiji ili Pakistanu? Pa, vrlo vjerovatno morate otkazati par stotina letova i istrpiti ogromnu sramotu.

 

1/1